Så här ser jag på ‘waste’ i produktutveckling

Greenpeace om elekroniskt skräp

’Waste’ är en Lean term för sådant arbete som inte tillför något i slutändan. Dvs. det är sådant som  man spenderar tid med i projektet men som inte riktigt förde projektet framåt emot den där nyttan som man ville åstadkomma i slutändan, för sina slutanvändare.

  • Kod som inte blir exekverad någon gång är ’waste’. 
  • Detaljerade wireframes som inte blir programmerade är ’waste’. 
  • Möten där man inte kommer fram till något är ’waste’. 
  • Funktioner som inte kommer att användas av slutanvändarna är ’waste’.
  • Produkter och saker som man slutar att använda efter en kort tid är ’waste’.

Det knepiga är att veta vad som är ’waste’ när man väl håller på. Det kan man bara ta reda på genom att verifiera sina hypoteser i den verkligheten ens tänkta målgrupp kommer att befinna sig i.

En annan viktigt aspekt med ’waste’ är att det inte går att eliminera det helt. All utveckling måste ha ett visst mått av ’waste’ i sig. Tänk bara på Michelangelo, han gjorde en himla massa saker som inte blev till någon nytta i slutändan. Tricket är bara att lämna ’waste’ när man ser det, att förstå att det är fel väg att gå att lägga någon mer tid på den idéen.

Därför handlar det inte om att ta bort det helt, utan att minimera det så mycket som möjligt. Det kan man t.ex. göra genom att lo-fi prototypa tidigt i projekten och testa prototyperna i riktiga situationer med riktiga slutanvändare för att se om det funkar som man tänkt sig. 

Det viktiga är ju att ta reda på vad som skapar nytta för slutanvändarna i slutändan och fokusera på att leverera det till dem!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>