Vad är skillnaden emellan Agile utveckling och Lean UX?

Den här bilden tyckte jag var så talande, jag hittade den på www.andersramsay.com. Ibland känns det som att vi jämför äpplen och päron när vi pratar om hur vi vill jobba med user experience. Jag har själv jobbat på alla sätten, men tycker att Lean UX är det bästa. Kanske man kunde ta russinen ifrån varje kaka och göra det bästa av det?

I traditionell UX var det ju så att vi var helt bortkopplade ifrån själva realiseringen av produkten. Någon annan fick ta hand om problemen. Vi lämnade över våra krav över muren, ofta utan att ens prata med de som skulle programmera det sen, de skulle bara lösa det. Detta gav upphov till en himla massa fina photoshop-bilder och flash-animationer, men så många fantastiska användarupplevelser på slutprodukten blev det inte.

Agile utveckling och scrum betyder för mig egentligen bara ett sätt att få ett gäng programmerare att programmera bättre, att skapa någon bra användarupplevelse finns inte med på deras karta. Som designer blir man bredvid-stående varken man vill det eller inte. Endast med pålagda regler, som egentligen inte har något med agile och scrum att göra, kan man få till något slags UX-arbete.

I Lean UX är det användarupplevelsen som man eftersträvar, både programmerare och designers jobbar emot samma mål. Gänget består både av designers och programmerare och eftersom man hela tiden validerar sin produkt så blir det också helt naturligt att programmera så snabbt och bra som möjligt för att uppnå rätt sak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>