UX – vem äger rätten

 

userjourney

 

Vi som kallar oss UX design/ interaktions designer mm tenderar tyvärr ofta att lägga beslag på kundens user experience och kanske inte alltid vara så duktiga på att släppa in andra i ”vår” domän. Personligen strävar jag efter att vara så transparent som möjligt utan att göra avkall på kundens behov och målet att skapa en bra användarupplevelse. Med ett no blame min set – kommer man långt.

En kollega till mig som är ingenjör och arbetar med mer ”tekniska” saker  :) sade -

”Vi är som en orkester, men vi spelar olika instrument ”  

 

Det är så sant – tack för dessa orden – alla som arbetar i ett projekt med produkt eller tjänsts utveckling bidrar alla på olika sätt till att det skall bli en bra upplevelse för kunden. Att skapa en bra användarupplevelse av en produkt eller tjänst är inte på något en – one- man show – det är inte en enmans orkester. Ibland kan jag tycka att det finns något oskrivet krav ifrån UX folk – att inte vem som helst kan vara med att bidra för att det krävs så mycket expertis. Jag skulle vilja påstå att alla kan och skall bidra med idéer – men det är vår skyldighet att använda vår expertis  och förse kollegorna med material som beskriver den upplevelse som vi tillsammans önskar leverera till kunden.

Vi får inte glömma bort att hela teamet jobbar med att skapa användarupplevelser – även tjejen som konfigurerar databaser, eller killen som tester koden. Om de får bra förutsättningar för att lära känna kunden och vad för upplevelse som skall skapas är det lättare att produkten faktiskt når hela vägen fram.

Alla i hela teamet jobbar med att utveckla user experience – men vi har bara olika sätt att bidra. Min roll som UX designer ser jag som att vara stöttande och proaktiv med att visualisera affärsmål, effektmål, kontext, user stores, wierframes, user journies som alla kan använda som underlag för att minska abstraktionsnivån av vad det egentligen är som vi skall skapa för produkt. Detta är att säkerställa att VI levererar en bra användarupplevelse. Ju tydligare problembeskrivning ju enklare är det att hitta en lösning.

Bilden ovan visar en liten del utav de user journey som jag arbetar med just nu – här valde jag att avsluta pathen med fotsteg – här kan någon annan ta vid och rita till fler touchpoints och göra pathen ännu mer komplett.

Användarupplevelsen handlar om att leverera en produkt som skapar värde, glädje och nytta i en annan människas vardagsliv.  Kanske att ni kan undra över vad – hände med fokuset på interaktionen? – Interaktionen är en stor del men innan man är redo att
börja designa en bra sådan – behöver man veta vad, när och hur produkten skall skapa värde den som skall använda den.

 

Ha en skön dag

/Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>