Spännande filtrering!

Att göra en filtrering kan ibland vara trist och osmidigt då man behöver använda sig utav rullgardinslistor, radiobuttons eller likande för att göra sin filtrering. Men systembolagets relativt nya sida har verkligen lyckats (enligt min smak) att skapa en filtrering som är både enkel, snabb och lite spännande. Det är ett enklare sätt att filtrera det filtrerings villkor som du redan har valt ”försvinner” och nästa val i visas. Just så här enkel borde all design vara. Det är mycket användbart och man skulle även kunna säga att de som har skapat sidan har använt Lean filosofin att städa bort waste – vem vill egentligen se ett filter villkor som du redan har fyllt i??!!

Filmen ovan visar då jag gjorde en filtrering på  - italienska , kryddiga & mustiga viner ifrån Toscana.

För övrigt är jag ensam om att irritera mig på när man inte kan skillnaden på fritext sökning och en filtrering? Enligt mig åsikt är det stor skillnad och man skall inte ge användaren en förväntning som inte kan införverkligas – genom att kalla en filtrering för sök. Någon annan där ute som håller med mig??

3 reaktioner på ”Spännande filtrering!

 1. Hej Karin,
  Kul med er blogg!

  Du skrev:
  ”För övrigt är jag ensam om att irritera mig på när man inte kan skillnaden på fritext sökning och en filtrering? Enligt mig åsikt är det stor skillnad och man skall inte ge användaren en förväntning som inte kan införverkligas – genom att kalla en filtrering för sök. Någon annan där ute som håller med mig??”

  Syftar du på ”brödsmulorna” – Dina val – som ligger mellan filteringsalternativen och träfflistan? Personligen tycker jag att de skiljer lagom mycket mellan fritextsökning och filtering. Smulan för fritextsökning har ju en annan färg än filteringssmulorna, dessutom har de ju en liten label som talar om vad det handlar om (Sökord, Varugrupp etc). Rent tekniskt, och kanske även användarupplevelsemässigt, är filtering också en slags sökning; ”Ge mig alla drycker som matchar typ=vitt vin och land=Italien”. Jämför ”Ge mig alla drycker vars beskrivning innehåller ordet chardonnay”.

  Är du med?

  Hälsningar,
  Lina Westerling

  1. hej där

   Toppen att du gillar bloggen.
   Någon som du vill att vi skriver om????
   angående skillnaden mellan sökning och filtrering var mer generellt inte just kopplat till systembolaget. Utan då man på sin t.ex. hemsida har ett sök fält om beter sig om ett filtrerings fält.

   Jo du har rätt att filtrering är en typ av sökning.
   Vad gillar du systembolagets sida??

   1. Kul att du också tänkt på detta. Jag ser Systembolaget som ett unikt exempel på där man faktiskt funderat på sökning och filtrering.

    Det finns många andra sajter där sökningen fungerar riktigt dåligt. Ett vanligt exempel är att man antingen får MASSOR med resultat eller inget. Båda alternativen är lika oacceptabla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>