SimplyUsable undrar…

Som medborgare träffar man i sin vardag på system eller produkter med ett syfte att underlätta i samhället. Men frågan som man ibland ställer sig – har utvecklarna av denna produkt testat den tillsammans med medborgarna i den situation där den skall användas och fungera som ett stöd i samhället???

3 reaktioner på ”SimplyUsable undrar…

 1. Det finns lagar och förordningar som säger att det offentligas IT-tjänster måste leva upp till vissa krav på användbarhet och tillgänglighet. Se till exempel Statskontorets anvisningar [1] och sammanställningen från Institutet för Human Teknologi [2].

  När det gäller hur man rent praktiskt kan utvärdera användbarheten i ett system blir formuleringarna mer svävande. Statskontoret skriver i kapitel 4.2.3 om ”blanketter för leverantörsdeklarationer om användbarhet hos programvaror, påminnande om IT-företagens miljödeklaration”. Vad det innebär i praktiken är högst oklart. Någon form av självcertifiering? Eller ska det kanske finnas någon myndighet som utför oberoende användartester?

  En viktig aspekt av krav är att de är testbara. Vi får hoppas att Statskontoret återkommer med lite tydligare anvisningar på den punkten.

  [1] http://www.avropa.se/upload/Dokument/V%C3%A4gledningar,%20anvisningar,%20policies/Anv%C3%A4ndbarhet%20och%20tillg%C3%A4nglighet%20-%20anvisning.pdf
  [2] http://www.iht.se/?q=node/20

  1. håller med att kraven skall vara testbara är viktigt. Men det är trist att det är så otydligt skrivet kring just området användbarhet. En myndighet som gör användningstest vet jag inte om jag tror på min åsikt är att det skall utföras som ett del i krav och utvecklingsarbetet under utvecklingsprocessen. Vi får hoppas på att det kommer tydligare riktlinjer!!

   1. Ja, det är precis det jag menar. En testmyndighet är förmodligen inget att eftersträva, men i och med att anvisningarna är så otydliga så öppnar det för allehanda spekulationer. Anledningen är förstås att de inte vet. Det är svårt att ta fram bra metoder för utvärdering. Men likväl är det något som verkligen behövs. Jag skulle gärna sponsra det arbetet med några skattekronor om det ledde till klara och tydliga riktlinjer som alla kunde ha nytta av, både inom och utanför den offentliga sektorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>