Jag skulle vilja vända på resonemanget responsiv webbdesign

responsiv webbdesign

Finns det egentligen ett behov av något annat format på webbsidor än i responsivt format? Verkligheten ser ut som den gör, folk tittar och söker efter information på webben utifrån alla möjliga skärmar, det är ingenting vi kan göra något åt. Vill vi att de ska känna sig välkomna eller inte?

Jag tycker att diskussionen om att välja ett responsivt format eller inte mest verkar likna den diskussion som fanns i början av 00-talet om en sajt också skulle vara användbar eller inte.

Jag skulle vilja vända på resonemanget och påpeka att man KAN göra ”statisk” webbdesign, men då bör man ha väldigt goda skäl till att VÄLJA att frångå responsivitet och göra det (och då inte bara att det är svårt att programmera det). När man läser vilka nackdelar det finns med responsivitet så handlar det oftast om att programmerarna tycker att det är besvärligt att åstadkomma det. Visst, det sades det ju om användbarhet också för inte så länge sedan…

Varför tycker då folk att det är svårt att göra sina sajter följsamma och responsiva? Antagligen för att de inte har tänkt så mycket på användarupplevelsen för kunden. Många av de här sajterna har alldeles för mycket text och information på samma sida, de är inte genomtänkta för att kunden ska få en bra användarupplevelse. Sådana sidor känns mest som att de är pliktskyldigt upplagda för att man måste informera på ”webben”.

Det här med att göra en annan sajt för de som tittar på webbsidan ifrån en mindre skärm känns också väldigt uteslutande. Iallafall tycker jag att det känns som att man blir insläppt igenom bakdörren där man misstänker att man inte får se allt det som den som gick in genom huvudingången fick se.

Jo, jag vet att många av dagens CMS-system för att hantera webbplatser kom fram med sina möjligheter för responsivitet ganska sent, så som Sitevision etc och att det är tungt att göra om stora sajter. Många sitter fast med ”statiska” webbplatser och kan inte ta sig därifrån.

Din allra vanligaste användare sitter troligen på en buss, på en fikapaus eller kanske till och med på toa, inte vid sin skrivbords-skärm iallafall.

Men vi kan väl iallafall sluta att mörka med att det är som det  är. Din allra vanligaste användare sitter troligen på en buss, på en fikapaus eller kanske till och med på toa, inte vid sin skrivbords-skärm iallafall. När man sitter vid skrivbords-skärmen har man oftast fullt fokus på det arbete man utför och har inte fokus på att titta på och läsa på olika webbplatser, det kommer man oftast på i pauserna. Det är desktop varianten av din webbsida som är den sekundära, inte mobil varianten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>