Ickeintuitiv design

Förra sommaren köpte vi den här espressomaskinen på Blocket. Jag googlade upp den och det visade sig vara en bra maskin enligt förståsigpåarna. När jag väl fick se den blev jag helt förtjust i dens helt ickeintuitiva gränsnitt, med spakar och lampor. Så helt befriat ifrån ”Intuitiv design för nybörjare”. Det tilltalade mig eftersom mycket av det jag designar ofta ska vara så superenkelt att man fattar med en gång – och därför var jag nyfiken på motsatsen.

Sagt och gjort , vi installerade den hemma och började med att göra kaffe. Men det var inte lika roligt att använda den som jag hade trott. Den pyser och tjuter och inte som feedback på att rätt tryck är uppe utan när man minst anar det. Den vänstra lampan lyser hela tiden när apparaten är på, mitten lampan lyser tills det trycket är uppe så att man kan brygga kaffet – då släcks den och den högra lampan lyser då ångan är på. Lysande rött betyder alltså PÅ för de båda yttersta lamporna men något annat för mittenlampan? Ett gott kaffe får man först vid 8-9 bar. Vilket tryck maskinen har visas i den analoga tryckmätaren, men jag lyckas inte få upp trycket till mer än 4 bar. Vad gör jag för fel? Kanske jag är för otålig? Men att stå och lyssna på den där lilla apparaten som tjuter och pyser och vänta är inte riktigt min grej… Jag får för mig att den kommer att sprängas av trycket :). Feedbacken den ger mig som nybörjare är helt fel, jag tolkar ljuden den ger ifrån sig som att den är färdig, men det är helt fel. Efter lite googlade till, på manual för maskinen läser jag att det tar 4-5 minuter för att få upp trycket :-). Hmm, ingen som helst feedback ges till mig som nybörjare om att maskinen behöver så lång tid på sig… Målgruppen är helt fullt inte noviser utan bara expertanvändare.

Tillslut tröttnade min man på att maskinen stod där oanvänd så den åkte ner för att säljas vid ett senare tillfälle. Och till jul fick jag en Nesspressomaskin i julklapp. Hihi, helt ofarlig och ganska tyst. Men jag har alltid velat bemästra den där lilla glänsande, illvilliga espressomaskinen, känna att jag inte är helt dum i huvudet, klara av att göra en god kopp kaffe…

Nu har jag dragit fram den igen och beslutat mig för att bemästra den innan vi säljer den. Jag har lyckats göra EN god latte, fast bara med 4 bar. Imorgon ska jag ge mig på den igen. Jag ska allt få upp den till 8 bar innan den åker ut, om jag än bränner mig på kuppen! Maggan versus espressomaskinen 1-0.

Hoppas aldrig att mina användare går igenom något liknande då de använder något som jag har designat!

En reaktion på ”Ickeintuitiv design

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>