Gamla nyheter

CS-artikel

Att användarna glöms bort när systemen byggs är väl ingen nyhet för någon längre. Så är det och så har det varit länge. Denna artikeln är ifrån Computer Sweden igår.

Det är ett faktum att man hellre lägger pengar på kodnings-aktiviteteter och inköp av hårdvara som man tror ger prestanda istället för ”mjuka värden” som personas, user journeys, minimal-viable-products och experience mapping. Varför det är så beror säkerligen på att man inte förstår sig på de ”mjuka värdena” alls, medan man lättare kan greppa kodning och hårdvara.

Detta tror jag är en utbildningsfråga. Vi som jobbar med UX har nog inte varit tillräckligt tydliga med att dela med oss av hur vi gör saker. Enligt min uppfattning så måste både leverantörer och inköpare lära sig att jobba med detta, istället för att köpa in kunskapen ifrån konsulter. Det är ingen rocket science. Både programmerare och inköpare kan lära sig hur man jobbar med att skapa bra användarupplevelser (istället för att bara leverera produkter).

När det gäller Pust gjorde man tydligen allt rätt i början men tog sedan tyvärr ett lappkast åt helt fel håll. Varför man tog detta felaktiga beslut beror säkert på okunskap och rädsla för att det skulle bli för dyrt. Alla kan ta felaktiga beslut, det gäller bara att minimera riskerna då man gör det. Därför gäller det att ha en Lean UX approach då man jobbar. Detta finns det inte heller någon större kunskap om hur man gör ute i industrin, tyvärr.

Det är därför jag erbjuder Lean UX coaching och utbildningar i mitt företag Gaine. Jag tror att alla kan lära sig det här och ju fler vi är som kan det här desto bättre produkter och tjänster får vi!

PS Han har skrivit fel under bilden, jag jobbar inte som användbarhetsexpert på Inuse, jag har fortfarande mitt egna företag Gaine.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>