En sann progressbar?

Alla har stirrat på en progressbar som bara står och tuggar och tuggar varför är det så svårt att skapa en progressbar som avspeglar den verkliga tiden det tar att installera en mjukvara eller vad det nu kan vara för något som man önskar att kommunicera till sina användare. Inom interaktionsdesign är feedback till användarna A&O användaren skall alltid vara i kontroll inte systemet som denne använder. Därför är det alltid viktigt att signalera att systemet/appen eller vad det kan tänkas vara -processar information – förenklat – jag jobbar stör mig inte. Men då vill man ju kunna ge en mer realistisk information till den som väntar hur lång tid det kommer ta.

Är det någon som har svaret på varför det är ovanligt med en progressbar som är mer sann??

Kommentera gärna och dela med dig utav dina funderingar.

4 reaktioner på ”En sann progressbar?

 1. En progress bar som även ger en hyfsat korrekt indikation på när operationen är färdig kräver mer arbete att skapa än en som bara visar att servern jobbar. Detta pga att klienten i en klient/server applikation oftast inte känner till implementationen på serversidan och därför inte heller vet hur mycket jobb det är. Om den måste kunna visa progress måste den fråga servern före och/eller under tiden som operationen pågår vilket innebär mer programmeringsjobb både på klient och serversida.

  1. Ja förstår att det kan vara knivigt att lösa detta rent tekniskt. Men om man nu inte har tid eller rätt kunskap kanske det är bättre med en statisk bild som talar om att systemet jobbar kontra en progressbar som ger olika budskap allt eftersom tiden flyter. Men det är en utmaning att skapa en progressbar som är sann det kan jag förstå.

   1. Kanske kan man göra en progressbar som utgår från statistik över hur lång tid det tog för andra användare?

    Det vore inte lika krångligt att skapa, sen är det ju både viktig statistik och bra sätt att se om det blir något fel på systemet.

    1. Det var inte någon dum ide. Den borde även kunna känna av vilken webläsare samt vilket OS användaren har för att räkna ut sannolikheten för progressbaren. Har du någon ide om hur man skulle samla in informationen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>