Digitala trender 2015 – geek girl spaning

Förra veckan på Geek Girl meet up Göteborg – talade vi kring vilka digitala trender som har varit stora under året.  Vi kunde konstatera att det digitala har blivit lite mer folkligt och att vi  använder det för att träffa nya människor som delar vårt intresse. Det är idag lättare genom digitala social medier att skapa en så kallad meetup med människor som delar ett intresse träffas fysiskt och diskuterar och utbyter idéer/ tankar.  Här kan ni ser några saker som kom upp på geek girl listan

 Digital detox

Trenden att faktiskt stänga av och koppla bort tekniken helt – alltså under en period göra någon form av digital detox. Även att de kanske börjar förekomma fall av personer som använder en gammal traditionell mobiltelefon. Vi diskuterade att detta är en form av motreaktion på att allt ständigt är uppkopplat och att informationsflödet kan bli överväldigande.

Uppkopplade saker – nu börjar det hända på riktigt

För några år sedan talade branschen mycket om att det inte fanns någon eller mycket lite infrastruktur för att ha uppkopplade saker i hemmet. Det finns mycket teknik för vård av äldre i hemmet och på boende – här har ju SCA utvecklat den uppkopplade blöjan som ett hjälpmedel för personalen och för vårdtagarens välbefinnande.

 

Hälsotjänster

Kan vi se en trend i att folk kan använda sina life logging enheter för att kunna bevisa och även följa sitt beteende kring hur hälsosamma de är denna tjänst beskriver hur man som kund genom att dela sin hälsodata och följa steg i programmet utvecklas man och får en bättre hälsa och blir oxå belönad med poäng och rabatter. Här kan ju diskutera den moraliska aspekten i det hela – är det är trend som är på uppgång.

VR – för att kunna se produkten på

Trenden att använda VR teknik (virtuell reality) börjar verklige komma starkare och starkare nu har ju även Samsung släpp en version av VR glasögon där du kan använda din mobil för att visa det virtuella på. Denna teknik kommer att växa mer och mer inom e-handel för att man vill ju kanske kunna prova produkterna på innan man köper dem. Kanske även kunna se strukturen på tyget och hur en klänning faller. Här kan du läsa mer om Samsungs glasögon

 

Smarta klockor

Dessa har ju en given plats på listan kanske den som är mest självklar av alla för just detta året. Tillverkare som Pebble, LG, Samsung och nu även Apple har ett stort urval av denna digitala och mer moderna variant på Skalmans mat och sovklocka. En praktiskt liten medhjälpare som stöttar på många sätt i vardagen – i allt ifrån träningen till att kunna läsa dina mail lite diskret på ett möte  - ja den har verkligen blivit vår 3:de skärm.