De gamla gestaltlagarna gäller än

Har ni tänkt på att man automatiskt grupperar ihop saker som ligger nära varandra, att man gärna vill att dessa ska ha med varandra att göra. Varför är det så egentligen? Redan 1923 var det en forskare som kom på att vår hjärna fungerade så, han kallade detta för en av gestaltlagarna, närhetslagen.

Inom interaktionsdesign så använder man sig av dessa lagar hela tiden. Senast igår t.ex. då jag skulle förklara för min programmerar-kollega varför man inte ska lägga två olika typer av objekt nära varann, för då förlorar de sin betydelse som de hade från början bara genom att vara på sin egna lilla yta.

När man gör webbtjänster är detta med alignment, närhet och separation extra viktigt och ställer krav på att man kan sin CSS så att det funkar i alla browsrar, gör det inte det kan användbarheten sjunka rejält trots att man har rätt texter och kontroller på sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>